Śniadanie
ALEKSANDRA ZIELIŃSKA • dawno temu • 5 komentarzyPije sobie herbatkę z czystka i się zastanawiam, jak was przekonać do śniadania. Na temat tego posiłku powstało mnóstwo artykułów, a my nadal żyjemy na kubku z kawą i drożdżówce (och zjadłabym taką babciną).
OMLET na słodko
Składniki:
- 2 jajka;
- 3 łyżki mąki;
- cynamon.
Wykonanie:
Ubij białka na sztywną pianę (po odwróceniu naczynia musi zostać na dnie, a nie spływać po ściankach) następnie dodaj resztę składników i chwilę jeszcze miksuj, do połączenia się składników. Gotową masę wylej na rozgrzaną i wysmarowaną tłuszczem patelnię.
Podajemy z powidłami, orzechami i owocami.
OMLET bananowy
Składniki:
- 2 jajka
- banan
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę i smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
Podajemy z masłem orzechowym i dżemem.
OMLET na wytrawnie
Składniki:
- 2 jajka;
- 2 łyżki mąki ;
- przyprawy do smaku(ja używam przyprawy do kurczaka);
- połowa pomidora, ogórek kiszony, 2 plastry dobrej jakości szynki i plaster sera żółtego.
Wykonanie:
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj resztę składników, ale bez sera (pomidora, ogórka i szynkę pokrój wcześniej w kostkę) i wymieszaj do połączenia się składników. Wylej masę na wysmarowana tłuszczem patelnię, połóż szybciutko na to plaster sera i przykryj go jeszcze nieściętą masą. Smaż z 2 stron.
Dzisiaj propozycję na omlety, w następnej odsłonie… sami zobaczycie!
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze