Proste ciasto z burakami
ALEKSANDRA ZIELIŃSKA • dawno temu • 7 komentarzyCiasto na blaszkę 18 cm. Śmiało możecie podwoić składniki.
Składniki:
- 200 g startych surowych buraków;
- słodzik według uznania (w tym przepisie stewia w płynie);
- 70 g mąki (w tym przepisie ryżowa);
- 25 g gorzkiego kakao;
- 3 jaja (jedno jajko i dwa białka, można dodać żółtka, ale zmieni się kaloryczność);
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- dodatki — w tym przepisie 30 g posiekanych orzechów (włoskich, ziemnych i nerkowców) oraz żurawina.
Wykonanie:
- Piekarnik nastawiamy na 200 st. Celsjusza.
- Starte buraki osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego.
- Dodajemy kakao, jajka (można ubić białka, ale to nie jest konieczne) i resztę składników.
- Całą masę dokładnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem.
- Wstawiamy do piekarnika na 30–40 min.
- Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone (może być lekko wilgotne).
Bez dodatków ciasto dostarcza: 520 kcal, 32 g białka, 80 g węglowodanów, 14 g tłuszczów.
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze