KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ
ALEKSANDRA ZIELIŃSKA • dawno temu • 8 komentarzyKasza jaglana to jedna z najwdzięczniejszych kasz! Można z niej wyczarować zarówno wytrawne, jak i słodkie dania! Często gości na moim talerzu, dzisiaj w roli knedelków!
KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ!
Składniki:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 3–4 płaskie łyżki budyniu w proszku bez cukru
- 2 łyżki płatków jaglanych zmiksowanych na mąkę
- 2–3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
dodatkowo:
- garść małych truskawek (bądz innych owoców)
- 1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- kaszę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odstawiamy i lekko studzimy (kasza musi być ciepła)
- do kaszy dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta kula)
- lekko zwilrzamy dłonie, urywamy po kawału ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy po jednej małej truskawce i zlepiamy
- do garnka nalewamy wodę, dodajemy szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju kokosowego
- knedle gotujemy w wrzącej wodzie około 3–4 mini wyciągamy!
Podajemy z ulubionymi owocami, bądź jogurtem!
Smacznego!
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze